dimarts, 8 de novembre del 2016

L'APRENENTATGE DE LA LECTURA I L'ESCRIPTURA. EL CONTE

Alumnes d'EI3 veient la representació del conte ELS TRES PORQUETS en titelles
Des de ben petits, els infants reben estímuls que influeixen el el seu procés d'aprenentatge de la lectura i l'escriptura. Els estímuls provenen de diversos camps. Poden ser estímuls visuals (rètols i missatges que primer representen dibuixos per a ells), auditius (sons que poden ser reconeguts o discriminats)...  i entre ells hi ha l'estímul que ofereix el referent que llegeix o que necessita la lectura per resoldre alguna situació.
El procés d'aprenentatge es va configurant des de diferents àmbits i es desenvolupa a través de diversos eixos: el llenguatge oral, el llenguatge gràfic, el cos i el moviment, l'espai, l'autonomia, els hàbits, i diferents capacitats com ara l'atenció, la constància o la concentració,
L'infant va passant per diverses etapes fins que arriba a la capacitat d'abstracció, moment en el qual farà la descoberta de la lectura i l'escriptura.
El pilar més important en tot el procés és el llenguatge oral en tots els reus registres i aspectes. Que parlin i que escoltin, parlar amb ells i escoltar-los: converses, jocs de llenguatge oral i gràfic, poemes, cançons... i EL CONTE, recurs per excel·lència ja que els infants tenen un gran interès per les històries.
A les aules i a les cases no han de faltar els contes llegits i narrats en la vida quotidiana: un conte cada dia... com a mínim. 
A l'Escola, a banda d'explicar i llegir contes com a hàbit,   cal aprofundir en el seu treball  i explotar totes les seves possibilitats: la manera d'explicar-lo, els jocs derivats, les converses i propostes, la representacions gràfiques, l'expressió corporal... En aquest treball estarem assegurant la comprensió del llenguatge, l'estructura de la frase, el lèxic, l'entonació... tots els aspectes necessaris per l'ortografia, expressió, morfologia, sintaxi, ortografia... és a dit tot el necessari per esdevenir un bon lector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.