dilluns, 14 de gener del 2019

CANVI DE CÀRREC



Un càrrec no és tan sols una tasca que cadascú té i ha d’assumir amb plena responsabilitat.

De la realització del càrrec depèn que la dinàmica del grup funcioni amb normalitat. Els alumnes d’Infantil van adquirint amb naturalitat aquest valor: cada infant és necessari en el grup.

Primer, els més petits han d’adquirir l’hàbit de fer una tasca i fer-la ben feta. Se’ls encomanen tasques assumibles i estimulants que tenen un resultat visible. Són feines relacionades amb l’ordre que no tenen una llarga durada sinó que canvien cada vegada. L’èxit de la feina ben feta i més si se'ls valora tot el procés de realització, representa un grau de motivació que servirà de punt de partida per incentivar-los més cap a la participació en altres tasques.

A poc a poc, els nens poden assumir tasques de manera continuada i se’ls pot encomanar ja un càrrec concret amb constància i continuïtat. A mesura que van madurant, les tasques van adquirint més complexitat i poden relacionar-se amb l’organització, la gestió i fins i tot el lideratge, fet que els farà aprendre a decidir.

Al final de l’actuació, que dura aproximadament un mes i mig o dos mesos, a les classes es fa el canvi de càrrecs. És un moment important que motiva i emociona tot generant aprenentatge i reflexió, cosa que va formant el pensament crític.


Cada nen valora davant del grup la seva tasca i descriu com l’ha fet i com s’ha sentit, amb què s’ha trobat i què ha hagut de superar. Valora també l’actitud dels companys i conclou com han influït en la seva actuació les accions dels altre nens.

És un procés d’avaluació i d’autoavaluació, al mateix temps que permet prendre consciència del propi aprenentatge.

Després, cal triar càrrec nou. Cadascú ha de pensar quina feina l’il·lusiona o quina tasca es veu capaç de fer, què l’ajudarà a millorar i què l’encurioseix.

Segur que en alguna ocasió serà necessari argumentar, defensar o bé cedir, quan dos companys triaran el mateix càrrec, però un cop assignat cada càrrec, comença el temps d’esforçar-se, aprendre i donar sentit a la tasca tot sentint-se útils i valorats.



La Vida Social ofereix les oportunitats més riques de creixement i formació en tots els sentits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.