dimecres, 14 d’octubre del 2020

EL JOC SIMBÒLIC




S'ha comentat en diverses ocasions que el joc simbòlic és un dels eixos d'aquesta etapa. De la mateixa manera que els infants desenvolupen les seves capacitats motrius, fisiològiques o cognoscitives també ho fan paral·lelament la manera en com interactuen amb el seu entorn mitjançant el joc.

Jugant és la manera natural i sana com els nens i les nenes es desenvolupen, creixen i van interioritzant i representant els seus aprenentatges.

El joc simbòlic pròpiament dit es dóna quan l'infant espontàniament imita una conducta d'adult o d'una altra persona i la representa com a part d'un joc lúdic sense que aquesta s'hagi fet en aquest moment immediat.

El joc simbòlic es caracteritza per imitar accions de la vida quotidiana del món dels adults. Apareix quan l'infant ha adquirit la capacitat de representació i és capaç de representar accions i regles bàsiques imaginàries que es refereixen als acords sobre a què es juga.

El fet d'explorar i reproduir el món adult fa que es desenvolupi el pensament creatiu i els ajuda a resoldre conflictes, tensions, sentiments...

Per aquest motiu, és important no cohibir ni imposar als nens i nenes, regles o maneres de fer en aquest tipus de jocs. Val més deixar-nos guiar per ells i acompanyar-los en allò que ens demanin... de segur que ens sorprendrà!

Poc a poc els infants van sent més conscients de tot allò que els passa i això els fa viure amb molta intensitat les petites frustracions que comporta relacionar-se. Aprendre a superar-les és un dels aprenentatges que, de ben segur, els ajudarà a anar-se fent grans.

Imatges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.