dijous, 19 de setembre del 2019


HÀBITS


Els hàbits són bons costums que s’automatitzen. Poden estar relacionats amb l’autonomia, la socialització o el treball. Mecanitzar les rutines és important pels infants per aprendre a organitzar-se i adquirir seguretat.
En l’etapa Infantil el procés d’assoliment dels hàbits és un eix principal. Les rutines organitzen i ajuden a fer les accions més efectives. Aquests costums mecanitzats fan adquirir seguretat i són el primer pas per aprendre a decidir de manera reflexiva.

En aquesta etapa adquirir hàbits repercuteix directament en l’estructura del pensament i per tant, és imprescindible dedicar-hi temps, tot fent activitats que resultin motivadores pels alumnes .
Els infants més petits d’EI3 tenen gran interès en aquestes accions ja que els satisfà saber fer la tasca encomanada.
Més tard, a EI4 sovint els nens i nenes perden interès per les tasques rutinàries ja que per a ells l’èxit de la seva realització només recau en fer la feina ben feta. Per això, cal valorar i fer un treball continuat perquè aquests costums segueixen sent importants per la seva evolució.
És a EI5 quan normalment els infants ja tenen moltes eines per realitzar i complicar les seves rutines i l’autonomia que han adquirit ja els permet força independència de l’adult.
Un recurs ben rebut és l’ajuda de les imatges ordenades. Aquesta activitat permet presentar senzilles provocacions que motiven les ganes de seguir la proposta.
Disposar les fotografies que mostren l’acció o l’hàbit en ordre, amb un inici i un final i haver de seguir l’ordre indicat és un repte que aviat estimula l’infant.
Aquest exercici es pot complicar: es pot presentar un ordre impossible, poden ordenar les imatges ells mateixos, poden seguir ordres d’un altre a l’hora d’organitzar les accions, etc.

I així, l’activitat representa no tan sols un treball d’hàbits sinó també un exercici d’ordre espacial, organització, direcció i pensament lògic, aspectes necessaris també en el procés d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.