dijous, 22 d’octubre del 2020

PSICOMOTRICITAT A EI5


Potenciar i treballar la psicomotricitat en els infants és clau per al desenvolupament motriu, cognitiu, comunicatiu i afectiu dels nens i nenes. De fet, els infants creixen, juguen i aprenen principalment a través del moviment i de la relació amb els altres.

Entenem la psicomotricitat com la capacitat que tenen els infants per generar un moviment per ells mateixos. Cada moviment, per senzill que sigui, és possible gràcies a la interacció de certs músculs i està controlat per processos complexos del cervell.

Els components de les habilitats motrius són la constància i la resistència, la força i dosificació de l'energia, l'agilitat, coordinació i control del cos, la velocitat i capacitat de resposta i l'equilibri. És normal que cada infant destaqui més en un aspecte que en un altre. Hem de ser capaços de detectar quin és el punt fort i quin el feble de cada infant i acompanyar-lo, estimular-lo i donar-li eines perquè desenvolupi capacitats que potser ni ell mateix sabia que tenia. Mai s'ha de subestimar els infants i pensar que no són capaços de fer segons quines coses. Hem d'oferir-los l'espai, seduint-los amb propostes engrescadores, proporcionant-los confiança i donant-los temps i segur que obtindrem uns resultats més que significatius.

La motricitat fina es refereix a tasques petites i delicades que es poden fer amb els dits o amb músculs facials, com ara agafar, parlar, pintar, fer la pinça amb els dits de les mans... La motricitat gruixuda fa referència als grans moviments del cos, com córrer, saltar..., i es desenvolupa del cap fins als peus. A través seu, l'infant va adquirint noves capacitats que li donaran facilitat de moviment corporal.

Per tot això, la psicomotricitat que desenvolupen els infants de les classes Virolets, Del Bosc i Del Parc a la sala, al camp d'esports, als jardins... és clau en el desenvolupament de moltes capacitats que, encara que no hi pensem, estan directament relacionades.

Imatges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.