diumenge, 31 de gener del 2021

LA IMPORTÀNCIA DELS HORARIS


Estem molt avesats a sentir que els pilars del Cicle 1 de l’Etapa 1 (Infantil) són el llenguatge, el joc, les emocions i els hàbits.

A Infantil s’estableixen rutines bàsiques a partir dels horaris: d’entrada i sortida, de l’hora de dinar, d’activitats, d’higiene i de son. Les rutines de l’aula es realitzen de manera consistent i regular, així els infants adquireixen els hàbits i interioritzen les normes necessàries per participar en el ritme de l’aula de manera autònoma. A més a més, aquests hàbits basats en els horaris els donen seguretat i regulen tant la seva autonomia com la seva autoestima.
Algunes de les rutines més establertes són:

  • L’hora de dinar i berenar, ja que és important que els infants tinguin horaris fixos per menjar i els àpats es facin en un lloc determinat. Això els donarà seguretat i els permetrà adquirir de manera conscient alguns dels hàbits que estan tan interioritzats en el nostre projecte. Aprendre a utilitzar els coberts de manera adequada, no aixecar-se de la taula, seure adequadament... formen part del dia a dia natural de la nostra escola.
  • L’hora de la migdiada, ja que el descans és vital per al desenvolupament. És convenient que els infants s’adormin i/o descansin a la mateixa hora
  • La higiene. Rentar-se la cara, les mans, pentinar-se, el control d’esfínters... han de formar part de la rutina dels infants des de ben petits.
  • L’hora del joc és un moment imprescindible en la vida dels infants, però també s’ha de tenir un temps determinat per dedicar-li. El joc, per si sol, és un dels pilars de l’etapa d’Infantil, ja que és la manera més important que tenen de socialitzar-se i interactuar els infants uns amb els altres.


Sempre diem que l’educació s’ha de basar en la llibertat, la imaginació, la creativitat... però els hàbits, les rutines i els horaris en definitiva són imprescindibles per donar seguretat i tranquil·litat als nens i nenes d’Infantil.

Imatges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.