dimecres, 4 de novembre del 2020

 TRAÇ A EI5



Durant el dia a dia a l'escola dels infants, cal buscar els moments, les condicions... per exposar-los a diversos estímuls que tinguin a veure amb els codis fonètics i gràfics. Aquests estímuls han de tenir significat per a ells i han d’estar relacionats amb el seu entorn i el context.

D’aquesta manera, és habitual que cada nen/a, al seu ritme, arribi a la descoberta de la relació entre so i grafia i comenci a llegir i escriure.

D’altra banda, a mesura que els infants van tenint interès i recursos, a mesura que es van fent preguntes, els han d’arribar propostes per tal que apliquin o sistematitzin allò que han après, mentre van adquirint seguretat.

En aquest context de treball més sistemàtic i específic és on els alumnes, amb la guia de les seves mestres, creen un espai d’aprenentatge que reuneix les condicions per assolir l’organització de l’espai gràfic, la direccionalitat, la lateralitat, la coordinació de l’ull amb la mà, la força i la destresa de les mans a l’hora de fer servir un estri per a fer realitzacions gràfiques i, en definitiva, escriure.

Els alumnes van realitzant diferents activitats que van relacionades a l’evolució del seu propi procés d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura. Els infants dibuixen traços amb diferents materials i en diverses superfícies que són un preludi de les lletres. Els hàbits de treball també s'han de sistematitzar intensament.

Tot  i això, és molt important que no oblidem que, durant tota la trajectòria que els infants fan a l’escola, el desenvolupament personal i social tracen dos eixos que es contemplen com a prioritaris. Les emocions, els hàbits, la pròpia seguretat, la capacitat de decidir... juntament amb les relacions que van fent i consolidant els ajudaran a fomentar aspectes com ara la curiositat, l'interès, la constància, l’ordre, l’organització, la motivació, la comunicació o la capacitat d’interaccionar, entre altres. Sense el progrés d’aquestes capacitats difícilment els processos d’aprenentatge es realitzaran de manera exponencial i positiva.

Imatges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.